Λάθος τα υψηλά τέλη Ι.Χ.

Περισσότερες από 150.000 πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί στις εφορίες εξαιτίας των αυξημένων Τελών, ενώ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις 200.000 πινακίδες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οπότε εκπνέει η προθεσμία παραλαβής των τελών για το 2010. Οι έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ΙΧ οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών από το 2011.

Παράταση για 15 ημέρες έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο των Τελών Κυκλοφορίας, ώστε να αποκτήσουν το σήμα για το 2010.

Εν τω μεταξύ περισσότερες από 150.000 πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας εξαιτίας των αυξημένων Τελών, ενώ σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο εν λόγω αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις 200.000 πινακίδες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, όπου εκπνέει η προθεσμία παραλαβής των Τελών Κυκλοφορίας για το 2010.

Πάντως το 80% των κατατεθειμένων πινακίδων ανήκουν σε τράπεζες αλλά και εμπόρους αυτοκινήτων, ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά σε ιδιώτες. Οσον αφορά στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 150.000 πινακίδες που έχουν κατατεθεί, οι περίπου 120.000 ανήκουν σε εμπόρους και τράπεζες και όταν πουληθούν θα καταβληθούν τα Τέλη του 2010.

Όμως τα έσοδα από τα Πράσινα Τέλη υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ στα ΙΧ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο από την Ετήσια Εισφορά, τότε τα συνολικά έσοδα εκτινάσσονται στα 630 εκατ. ευρώ μόνο από τα ΙΧ! Αλλωστε τα συνολικά έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2010 υπολογίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις


Ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ΙΧ, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η ομαδική προσφυγή από το ΙΝΚΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αυξημένα Τέλη του 2010 οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να προβεί στην ανακοίνωση αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των Τελών για το 2011.

Όμως η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας για το 2011 είχε ήδη ανακοινωθεί και είχε αναφέρει η «Η» από τις 2 Νοεμβρίου, καθώς στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ακύρωσης της Απόσυρσης (Αρ. Φύλλου 219, Αρθρο 2, Παράγραφος 6) αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η προμήθεια του σήματος των Τελών Κυκλοφορίας πραγματοποιείται σύμφωνα με την αναγραφόμενη στην παράγραφο 1 νομοθεσία από πιστοποιημένα σημεία συναλλαγής (π.χ. τράπεζες) και με απαραίτητη προϋπόθεση, για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2011 και εφεξής, την προσκόμιση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων του οχήματος».

Ωστόσο, στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου τηρούν πλέον άκρως επιφυλακτική στάση, καθώς οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν στον κλάδο, θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις οχημάτων. Όπως μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Η»: «Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου δεν αντέχει άλλες αλλαγές, καθώς ήδη από την ακύρωση του μέτρου της απόσυρσης απειλούνται με λουκέτο χιλιάδες επαγγελματίες».

Αγανάκτηση...


Οι περισσότεροι υποψήφιοι ιδιοκτήτες ΙΧ που βρέθηκαν χθες στις ατελείωτες ουρές που είχαν δημιουργηθεί έξω από τις εφορίες της χώρας ήταν αγανακτισμένοι με την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας, η οποία, όπως επισημαίνουν, είναι δυσβάσταχτη για κάποιον με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ. Μάλιστα, ιδιοκτήτης ΙΧ επιδείκνυε το τιμολόγιο αγοράς ενός Fiat Tipo του 1992, το οποίο απέκτησε έναντι 100 ευρώ και μαζί έδειχνε και το ειδοποιητήριο των Τελών Κυκλοφορίας βάσει του οποίου έπρεπε να καταβάλει 352 ευρώ για να το διατηρήσει στην κυκλοφορία!

Δεν έχουν...


Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες ΙΧ που ήταν στην ουρά στην εφορία της Παλλήνης χθες ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένα Τέλη έως και 300 ευρώ ή περισσότερα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητό τους το οποίο έχει κλείσει 10 χρόνια ζωής ή ακόμη και περισσότερα αλλά, όπως ισχυρίζονται, το διατηρούν σε άριστη κατάσταση.

Ολοι σχεδόν οι κάτοχοι ΙΧ συμφωνούσαν πως η κυβέρνηση ανακάλυψε τον τρόπο να συνεχίσει την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων χωρίς κανένα απολύτως κόστος, καθώς οι κάτοχοί τους εξαιτίας των υψηλών Τελών τα πετάνε από μόνοι τους!

Ενα μόνο ΚΤΕΟ για μέτρηση ρύπων 2 εκατ. Ι.Χ.
Στο σύστημα της Διεύθυνσης Μεταφορών έχουν μηχανογραφηθεί μόνο το 2007 και το 2008

Μία άγνωστη πτυχή του θέματος των εκπομπών ρύπων στα παλαιά αυτοκίνητα αποκαλύπτει στην «Η» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) Ε. Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Η»: «ο τρόπος υπολογισμού των Τελών για το 2011 με βάση τις εκπομπές ρύπων είναι τεχνικά αδύνατο να διεξαχθεί καθώς οι υπάρχουσες υποδομές όλης της χώρας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων. Αφενός ο κατάλληλος εξοπλισμός υπάρχει μόνο στο ΚΤΕΟ Ελληνικού και αφετέρου οι Διευθύνσεις Μεταφορών όλης της χώρας έχουν καταγεγραμμένα τα συγκεκριμένα στοιχεία των οχημάτων μετά το 2000.

Ωστόσο στο σύστημα των Διευθύνσεων Μεταφορών έχουν μηχανογραφηθεί μόνο οι χρονιές 2007 και 2008! Παράλληλα είναι πρακτικά αδύνατο σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να πιστοποιηθούν τα περίπου 2 εκατ. οχήματα παλαιάς τεχνολογίας στο Ελληνικό ώστε να προσδιοριστεί το ύψος των εκπεμπόμενων ρύπων και να υπολογιστούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011.»

Οι τρόποι υπολογισμού

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει πως τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι ανάλογα με τον κυβισμό, την παλαιότητα αλλά και τις εκπομπές ρύπων. Αν υιοθετηθούν τα τρία παραπάνω στοιχεία από την κυβέρνηση, τότε θα αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα στην αγορά αυτοκινήτου καθώς ακόμη και τα οχήματα μικρού κυβισμού αλλά με υπερσυμπιεστές ή κομπρέσορες θα πρέπει να καταβάλουν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας!

Στο 1,7 δισ.

Τα έσοδα από τα Πράσινα Τέλη υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ στα ΙΧ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο από την Ετήσια Εισφορά, τότε τα συνολικά έσοδα εκτινάσσονται στα 630 εκατ. ευρώ μόνο από τα ΙΧ! Τα συνολικά έσοδα από τα Τέλη του 2010 θα φτάσουν τα 1,7 δισ. ευρώ!

Χρυσωρυχείο

Η κατηγορία των οχημάτων με κινητήρες άνω των 2 λίτρων μπορεί να αποτελεί το 8% του συνολικού στόλου, ωστόσο αποτελεί το 44% των συνολικών εσόδων για το Δημόσιο από την αγορά αυτοκινήτου!

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
30/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια