Πισωγύρισμα για τον Συμπαραστάτη

του Δημήτρη Συρμάτση 

Η αποτυχία ευρείας συναίνεσης στους νέους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης είναι εμφανής στην διαδικασία εκλογής του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (ή Συμπαραστάτης του Πολίτη για τις Περιφέρειες).

Ούτε το 10% των δήμων και 2 στις 13 περιφέρειες έχουν εκλέξει το νέο θεσμό που λόγω του ρόλου του απαιτεί ευρεία συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων και την  αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για να εκλεγεί.

Το ενδεχόμενο να πέσει στο κενό ολόκληρος ο θεσμός, μιας και η μικρογραφία του πολιτικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση παρουσιάζει τις ίδιες παθογένειες με την κεντρική διοίκηση, οδηγεί το Υπουργείο Εσωτερικών σε ένα χωρίς προηγούμενο πισωγύρισμα.

Την εκλογή του Συμπαραστάτη με σχετική πλειοψηφία των συμβουλίων.

Αυτό το ενδεχόμενο υπήρχε στο προσχέδιο του Καλλικράτη καθώς προέβλεπε ότι μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες εκλογής με αυξημένη πλειοψηφία, θα μπορούσε να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία των παρόντων (50 % + 1).

Όμως μετά την πληθώρα των αντιδράσεων, καθώς έτσι ο νέος θεσμός θα ήταν άλλο ένα όργανο της εκάστωτε πλειοψηφούσα δύναμης  η σχετική παράγραφος τροποποιήθηκε.

Το πισωγύρισμα που «έρχεται» είναι η ξεκάθαρη ομολογία του πολιτικού συστήματος ότι «ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» . Η κάθε μία παράταξη για τον εαυτό της. ΚΑΜΜΙΑ σύμπλευση, ΚΑΜΜΙΑ συνεννόηση, ΚΑΜΜΙΑ προσπάθεια για το καλό των πολιτών.

Αλλά τι να περιμένεις όταν υπάρχουν εκλεκτοί για το νέο αυτό θεσμό , που είναι μέλη των παρατάξεων που δεν κατάφεραν να εκλεγούν ή παιδιά του κομματικού σωλήνα ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια