Διαγραφη προστιμου 5,5 δις

Διέγραψαν πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ
Είχε επιβληθεί στη χρηματιστηριακή Ακρόπολις για το σκάνδαλο των ομολόγων το 2007, αλλά έναν χρόνο αργότερα διεγράφη
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι βουλευτές που μετείχαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για τον οικονομικό απολογισμό του 2008 από την αποκάλυψη-«βόμβα» ότι με μια πράξη εφόρου διεγράφησαν έσοδα του Δημοσίου ύψους 5,5 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην περίφημη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις που είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο «γαλάζιο» σκάνδαλο με τα δομημένα ομολόγα μέσω των οποίων «λεηλατήθηκαν» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Την άνοιξη του 2007 που ήρθε στη δημοσιότητα το πολύπτυχο αυτό σκάνδαλο, οι φορολογικές αρχές διεπίστωσαν «εικονικές συναλλαγές» τής εν λόγω εταιρείας ύψους 2,5 δισ. ευρώ και της επέβαλαν, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, διπλάσιο πρόστιμο, όπως πομπωδώς ανακοινώθηκε από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Το πρόστιμο με τις προσαυξήσεις ανήλθε, εν τέλει, στο ποσό των 5.551.351.867 ευρώ, αλλά όχι μόνο δεν έγιναν προσπάθειες για την είσπραξή του, αλλά έναν χρόνο αργότερα, στις 10 Απριλίου 2008, με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών διεγράφη πλήρως, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η διαγραφή του προστίμου αποσιωπήθηκε από την πολιτική ηγεσία, αλλά καταγράφεται στην ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνοδεύει τον οικολογικό απολογισμό του 2008 και στην οποία αναφέρεται ότι από τα συνολικά διαγραφέντα δημόσια έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ για το εν λόγω έτος, τα 5,5 δισ. «αφορούσαν πρόστιμα εις βάρος ενός και μόνο οφειλέτη του Δημοσίου» που δεν κατονομαζόταν.

O βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δ. Κουσελάς που έθεσε πρώτος το ζήτημα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ζητώντας εξηγήσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλ. Σαχινίδη, αμφισβητήθηκε αρχικώς από τους συναδέλφους του, οι οποίοι σχολίαζαν ότι «δεν είναι δυνατόν ένας έφορος να διαγράφει δημόσια έσοδα που φθάνουν το 2% του ΑΕΠ». Οταν ωστόσο επιβεβαιώθηκε ότι το ύψος της διαγραφής ήταν όντως 5,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαχινίδης πιέστηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Στ. Κουτμερίδη, όπως και από τον κ. Κ. Γείτονα, αλλά και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση. Ο υφυπουργός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι «πρόκειται για πρόστιμο προς την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ για τα δομημένα», αλλά οχυρούμενος πίσω από τη φράση «διεξάγεται για το ζήτημα εισαγγελική έρευνα» επιφυλάχθηκε να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από έγγραφα ωστόσο εσωτερικής αλληλογραφίας υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που «διέρρευσαν» αργά χθες τη νύχτα προκύπτει ότι η απόφαση διαγραφής ελήφθη από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Υποθέσεων και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, «στηρίζεται σε απολύτως τυπικούς λόγους που δεν δικαιολογούν τη φορολογική ασυλία, η οποία μόνο με έγκριση της πολιτικής ηγεσίας μπορεί να δόθηκε» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια