Η Σελήνη ανήκει... στις ΗΠΑ!

"Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα". Η πρώτη ατάκα του Neil Armstrong, μόλις πάτησε στο φεγγάρι πασίγνωστη. Το μέρος όπου αυτός και ο Buzz Aldrin έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα όνειρο του ανθρώπου, είναι πλέον προστατευόμενη περιοχή, λόγω της ιστορικής της σημασίας.

Σύμφωνα με το BBC, η Καλιφόρνια ανακήρυξε το σημείο, "περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος", παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά στη Σελήνη.

Έτσι ο τόπος προσελήνωσης του Apollo 11 το 1969, περιλαμβάνεται στους καταλόγους της πολιτείας με στόχο την προστασία περισσότερων από 100 αντικειμένων που άφησαν στο φεγγάρι οι αστροναύτες. Πρόκειται για εργαλεία, μια σημαία, τσάντες με φαγητό και απορρίματα, αλλά και τα αποτυπώματά τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ιστορικών Πηγών της πολιτείας, διαπιστώθηκε ότι η Καλιφόρνια είχε συμμετοχή στο σχέδιο "Apollo" και η προσπάθεια αυτή έχει μεγάλη ιστορική σημασία.

"Έχει σημασία που ξεπερνά την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη", δήλωσε ο Milford Wayne Donaldson, μέλος της επιτροπής.

Η ανακήρυξη αφορά αποκλειστικά σε ό,τι άφησαν πίσω τους οι αστροναύτες. Πολλά από τα αντικείμενα εγκαταλείφθηκαν στη Σελήνη ώστε να γίνει πιο εύκολη η απογείωση του διαστημοπλοίου και η επιστροφή του στη Γη.

Δεν περιλαμβάνεται η επιφάνεια του φεγγαριου, (γιατί; Με μια καλή αντιπαροχή ξέρετε πόσα πιάνει; Φιλέτο είναι) καθώς βάσει του διεθνούς δικαίου καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει με οποιονδήποτε τρόπο δικαιώματα σε έδαφος της Σελήνης.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η κίνηση αυτή έχει στόχο να προστατέψει το σημείο, από μελλοντικές διαστημικές αποστολές στη Σελήνη. Άλλες Πολιτείες, που επίσης στήριξαν το σχέδιο "Αpollo", ψάχνουν τρόπους, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία αυτού του "διαστημικού μνημείου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια