Μόλις 55.000 άνθρωποι ζούσαν στον πλανήτη πριν 1,2 εκατομμύρια χρόνια



Παρά τους σχετικά μεγάλους εγκεφάλους τους, οι Homo erectus ίσως ήταν λιγότερο επιτυχημένοι από τους γορίλες
Νέα Υόρκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Συγκρίνοντας τα δύο πλήρη ανθρώπινα γονιδιώματα που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, Αμερικανοί γενετιστές υπολόγισαν το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού των προγόνων μας πριν από 1,2 εκατομμύρια χρόνια.

Εκείνη την εποχή πρέπει να ζούσαν μόλις 18.500 σεξουαλικά ενεργά άτομα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός πρέπει να ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος, δηλαδή 55.000 άτομα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

H εκτίμηση αφορά το είδος Homo ergaster στην Αφρική και Homo erectus στην Ασία. Αν τα δύο είδη δεν διασταυρώνονταν και ο σύγχρονος άνθρωπος κατάγεται μόνο από το ένα προγονικό είδος, η εκτίμηση αφορά μόνο αυτό τον επιμέρους πληθυσμό, διευκρινίζει η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πολύ αργότερα, πριν από περίπου 200.000 χρόνια.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές στους Times της Νέας Υόρκης, οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου μάλλον δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο είδος, παρά τους μεγάλους εγκεφάλους τους: Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, πριν από από 1,2 εκατ. χρόνια ο άνθρωπος συγκατοικούσε στον πλανήτη μαζί με 21.000 χιμπατζήδες και 25.000 γορίλες.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν αυξήθηκε σημαντικά μέχρι την εμφάνιση της γεωργίας.

Οι γενετιστές γνώριζαν εδώ και καιρό ότι κάποια στιγμή τα τελευταία 100.000 χρόνια ο ανθρώπινος πληθυσμός περιορίστηκε στα 10.000 άτομα, πιθανώς εξαιτίας κάποιας μεγάλης φυσικής καταστροφής ή σοβαρής ασθένειας. Αν όμως η τελευταία εκτίμηση είναι σωστή, τότε το μέγεθος του πληθυσμού φαίνεται πως ήταν πάντα μικρό κατά τα τελευταία ένα εκατομμύριο χρόνια, συνεπώς ίσως δεν είναι ανάγκη να καταφύγει κανείς σε κάποιο καταστροφικό γεγονός για να εξηγήσει τον χαμηλό αριθμό των ανθρώπων μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Οι γενετικές αναλύσεις χρησιμοποιούνται συχνά για να εκτιμηθεί το μέγεθος αρχαίων πληθυσμών -χονδρικά, όσο μικρότερος ήταν ένας πληθυσμός, τόσο μικρότερη θα είναι η γενετική ποικιλότητα στο σύνολο του πληθυσμού αυτού.

Στην τελευταία μελέτη, ο Δρ Τσαντ Χαφ και οι συνεργάτες του στη Γιούτα ανέλυσαν τις δύο διαθέσιμες ανθρώπινες γενετικές αλληλουχίες, μία που προέκυψε από το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, και μία που προσδιόρισε η εταιρεία του πρωτοπόρου γενετιστή Κρεγκ Βέντερ.

πηγή in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια