«Στηρίξτε την Ελλάδα»


Άρθρο του νομπελίστα καθηγητή Γιόζεφ Στίγκλιτς στη βρετανική «Guardian»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κανελλόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010


Γιόζεφ Στίγκλιτς. Κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ
«Μια Ευρώπη με αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να ματώσει». Σε άρθρο του με τον τίτλο αυτό, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Guardian», ο οικονομολόγος νομπελίστας καθηγητής Γιόζεφ Στίγκλιτς καλεί την Ευρώπη να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση.

Αναφέρεται, μάλιστα, προσωπικά στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειές του, και όχι με τη στάση τους να δυναμιτίζουν το κλίμα εις βάρος της ελληνικης οικονομίας. Ο νομπελίστας καθηγητής ασκεί δρυμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις πολιτικές που ακολούθησε και καταλήγει ότι για το καλό της ευρωπαϊκής ενότητας και δημοκρατίας, ολόκληρη η Ευρώπη «οφείλει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου και να μη γυρίσει την πλάτη στους Έλληνες, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι το να υποστηρίξουν τα μέτρα λιτότητας είναι προς όφελος όλων».

Ο Γ. Στίγκλιτς κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ: «Η Ελλάδα κατηγορείται εδώ και καιρό από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα τεράστια ελλείμματά της. “Καμιά κυβέρνηση ή κράτος δεν μπορεί να περιμένει από εμάς ειδική μεταχείριση” προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ. Όμως ο κ. Τρισέ παρέλειψε να δει ότι εδώ και καιρό υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά- στην πραγματικότητα δύο Συνθήκες του Μάαστριχτ, μια για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες κι ένα για τις λιγότερο ισχυρές. Όταν η Γαλλία ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ (στο έλλειμμα) πραγματοποιήθηκαν συστάσεις αλλά τίποτε άλλο», αναφέρει ο κ. Στίγκλιτς. Παπανδρέου, όπως Ομπάμα
Όπως λέει, μεγάλο μέρος του ελληνικού ελλείμματος οφείλεται στην παγκόσμια κρίση, η οποία «αποκάλυψε τα βαθιά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία αυξήθηκαν κι άλλο κατά τη διάρκεια των έξι ετών της προηγούμενης κυβέρνησης». Δυστυχώς, όπως λέει ο νομπελίστας καθηγητής, οι Ευρωπαίοι με τις πράξεις τους πολλαπλασίασαν τα προβλήματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση της οποίας υπό τον Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε την αλήθεια αντί να την κρύψει, και συγκρίνει τον Γιώργο Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι καλείται να διαχειριστεί μια οικονομική κατάσταση για την οποία δεν είναι υπεύθυνος:

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει έναν τέτοιο ηγέτη αντί να κάνει τη ζωή του πιο δύσκολη» προσθέτει.

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι θα υποστηρίξει την Ελλάδα, όπως το ΔΝΤ υποστηρίζει με κεφάλαια τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πρόβλεψη τέτοιας υποστήριξης μπορεί να μειώσει τα επιτόκια και να διευκολύνει τη χώρα να κινηθεί προς την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. Η Ε.Ε., το ευρώ και η ευρωπαϊκή ενότητα δοκιμάζονται ξανά. Η Ευρώπη δεν θα κριθεί από τη σκληρότητα των πράξεών της, αλλά από το πνεύμα αλληλεγγύης που θα δείξει βοηθώντας τον γείτονά της» γράφει ο Γιόζεφ Στίγκλιτς.

ΓΙΑ ΓΙΩΡΓΟ

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να βοηθήσει έναν τέτοιο ηγέτη, αντί να κάνει τη ζωή του πιο δύσκολη»


Θετική στροφή από τον ξένο Τύπο



ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ κλίμα στον ξένο Τύπο για την Ελλάδα μετά την πετυχημένη διάθεση του πενταετούς ομολογιακού δανείου 8 δισ. ευρώ, που έγινε χθες πρωτοσέλιδο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τη «Wall Street Journal».

Σε ξεχωριστό άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», με τίτλο «Οι σπαρτιατικές λύσεις από τις Βρυξέλλες θα βρουν αντίδραση από την Αθήνα», εκφράζονται φόβοι ότι εάν η ευρωζώνη επιβάλλει λιτότητα στην Ελλάδα, τότε κινδυνεύει να πάθει ό,τι έπαθαν οι Σπαρτιάτες και οι Αθηναίοι, όταν οι πρώτοι επέβαλαν τη δυναστεία των τριάντα τυράννων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Και οι δύο παρήκμασαν. Επίσης αναφέρεται ότι το διάστημα αυτό δεν είναι μόνο η αξιοπιστία της Ελλάδας που διακυβεύεται, αλλά και αυτή της ευρωζώνης, η οποία καλείται να βρει τρόπο να αντιμετωπίζει παρόμοιες κρίσεις.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», στο χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο τους με τίτλο «Οι επενδυτές τρέχουν να στηρίξουν την έκδοση ελληνικών ομολόγων», γράφουν ότι «ο διεθνής συναγερμός για την πιστωτική κρίση στην Ελλάδα μετριάστηκε (προ)χθες, όταν επενδυτές έτρεξαν να αγοράσουν την πρώτη έκδοση κρατικών ομολόγων της χρονιάς».

Πρωτοσέλιδο έγινε ο επιτυχής δανεισμός της χώρας και στη «Wall Street Journal». Η αμερικανική εφημερίδα, στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η πώληση χρέους ξαναγεμίζει το σεντούκι της Ελλάδας, αλλά με υψηλό κόστος» λέει πως η ελληνική κυβέρνηση «απόλαυσε μια ώθηση που τη χρειαζόταν», καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ, υποβάλλοντας «παραγγελίες» 25 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις ώρες.

Παπαντωνίου:
Διαρθρωτικές αλλαγές
Τα φορολογικά μέτρα από μόνα τους μπορεί να μην είναι αρκετά για να εκπληρωθούν οι στόχοι για το έλλειμμα και να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για να τονωθεί πρώτα η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Αυτό δήλωσε χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή τη δημοσίευση ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις των αγροτών. Ο κ. Παπαντωνίου εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση της αγοράς ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, επειδή ο δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια