Στα μαχαίρια με αφορμή τον Κουβέλη


Η νέα αφορμή ήταν το κείμενο που υπέγραψαν 23 μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όμως χθες με ανακοίνωσή της στήριξε τον Φώτη Κουβέλη.
Στον ΣΥΝ η ηγεσία εκτιμά ότι μπορεί να αναζητήσει και να βρει λύσεις μέσω του έκτακτου συνεδρίου που έχει προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι σίγουρο ότι στο τέλος του μήνα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η ηγεσία του ΣΥΝ θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επικαλούμενη τη βάση και τα μηνύματα που έχει συγκεντρώσει από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κοινή συνεδρίαση
Στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να επιμείνουν στη γραμμή των τελευταίων ημερών. Και να εντείνουν τις πιέσεις για λήψη αποφάσεων με την έγκριση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Μπανιάς (ΑΚΟΑ) μιλώντας στην «Ε» προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει όξυνση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ίδιος περιγράφοντας τη συνάντηση στην οποία συμμετείχε χθες και στην οποία ήταν οι Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Βίτσας (γραμματέας ΣΥΝ), Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ) και Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), είπε ότι συμφωνήθηκε να γίνει τις επόμενες ημέρες κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί από κοινού να τοποθετηθούν και να καταλήξουν στον τρόπο λήψεων των πολιτικών αποφάσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει όμως και η άποψη των μελών της ΠΑΣΑ (Πρωτοβουλία για την Αντι-Συστημική Αριστερά) που εκφράζει μέρος της βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτή, «η πραγματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η πολιτική σύγκρουση για την πολιτική φυσιογνωμία και τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται με όρους σύγκρουσης μηχανισμών, με μέσα τη χειραγώγηση και την αξιοποίηση των προσβάσεων στα καρτέλ των ΜΜΕ από τη μία, ή περιορίζεται από την άλλη στις συγκρούσεις στελεχών, παρακάμπτοντας την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν υπάρχει θέμα»
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χθες βγήκε μια ανακοίνωση που έδωσε πολιτική κάλυψη στον Φώτη Κουβέλη. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Ανεξάρτητα από τις όποιες κριτικές στις διαφορετικές απόψεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αποδέχεται ότι υπάρχει θέμα συζήτησης για την αντικατάσταση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Η στοιχειώδης ευθύνη για τη διαφύλαξη της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ μάς υπαγορεύει την ανάγκη να συνθέτουμε, να συζητάμε στα αρμόδια όργανα τις διαφορετικές απόψεις, συλλογικά να αποφασίζουμε και ενιαία να εφαρμόζουμε τις συλλογικές αποφάσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, «αντιδεοντολογική, λαθεμένη και επικίνδυνη» την απόφαση των 23 να ζητήσουν την παραίτηση Κουβέλη. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις. Ο Τάσος Κουράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να υπάρξει απόφαση και να βγει ανακοίνωση έπειτα από κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του συμμαχικού σχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια