Τα στελέχη της Google πάνε σινεμά


Εν τω μέσω της αναταραχής που προκάλεσε η ανακοίνωσή της περί ενδεχόμενης αποχώρησής της από την κινεζική αγορά, η Google στέλνει τους κινέζους υπαλλήλους της σινεμά, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ημερησία της Νεολαίας του Πεκίνου.

Η εταιρεία, που απασχολεί στην Κίνα περίπου 700 άτομα, αγόρασε 200 εισιτήρια για την ταινία "Avatar" και έδωσε άδεια σε υπαλλήλους της για να πάνε σινεμά χθες, Πέμπτη, δύο μέρες μετά την ανακοίνωσή της ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην κινεζική επικράτεια, κλείνοντας τη μηχανή αναζήτησης google.cn.

Προκαλώντας διττή αναταραχή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και στους επιχειρηματικούς κύκλους, η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στα μέσα Δεκεμβρίου εντόπισε μία επίθεση, προερχόμενη από την Κίνα, στην εταιρική της υποδομή, με αποτέλεσμα την κλοπή πνευματικής της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την Google, άγνωστοι εισχώρησαν στο λογισμικό 20 ακόμη εταιρειών, αν και ειδικοί του διαδικτύου λένε ότι τουλάχιστον 34 εταιρείες δέχθηκαν επίθεση.

Η Google συνδύασε την επίθεση με τον έλεγχο που ασκούν οι κινεζικές αρχές στο κινεζικό διαδίκτυο και στις προϋποθέσεις που επιβάλλουν στις εταιρείες που επιχειρούν σ' αυτό. H Google ανακοίνωσε λοιπόν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πλέον να υποβάλλεται στην κινεζική λογοκρισία, μπλοκάροντας αναζητήσεις που οι κινεζικές αρχές θεωρούν επιβλαβείς, από πορνογραφικό υλικό μέχρι επικριτικά σχόλια προς το κινεζικό καθεστώς.

Παράλληλα διευκρίνισε πάντως ότι θέλει να συζητήσει επί των απαγορεύσεων αυτών και να βρει μία λύση που θα της επιτρέπει να λειτουργήσει μία "ελεύθερη" μηχανή αναζήτησης, χωρίς "φίλτρα", για τους περίπου 360 εκατομμύρια κινέζους χρήστες του διαδικτύου.

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, δηλώντας ότι η κίνηση της Google δεν θα διαταράξει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και αποφεύγοντας να απαντήσει απευθείας τόσο στις διαμαρτυρίες της Google, όσο και στις επικρίσεις περί λογοκρισίας της αμερικανής υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια