Google vs china


Τη διεθνή κοινότητα έχει θορυβήσει η ανακοίνωση της Google ότι θα εγκαταλείψει την Κίνα, καταγγέλλοντας τους μηχανισμούς λογοκρισίας που εφαρμόζει το Πεκίνο εις βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τις επιπτώσεις της στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την επέκταση στην Κίνα.
Ποιες είναι η άμεσες επιπτώσεις για τις υπόλοιπες εταιρείες του εξωτερικού;
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Google για την επίθεση που δέχτηκε από χάκερ στα μέσα Δεκέμβρη, ανάλογες επιθέσεις έχουν δεχθεί τουλάχιστον 20 ακόμη επιχειρήσεις με αντικείμενο που κυμαίνεται από οικονομικά έως χημικά. Τα στοιχεία αυτά κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα για κλοπή της πνευματικής τους ιδιοκτησίας.
Τα φαινόμενα αυτά αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς οι επιχειρήσεις που σκόπευαν να επεκταθούν στην Κίνα θα επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, δεδομένου ότι ο κίνδυνος διαδικτυακής κλοπής είναι τελικώς πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι υπολόγιζαν. Ταυτόχρονα, αναμένεται κάθετη αύξηση της ζήτησης για προϊόντα των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ασφαλούς πλοήγησης, όπως η McAfee Inc, η Symantec Corp και η Trend Micro, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι ξένες εταιρείες θα τραπούν σε φυγή;
Η επιμονή του Πεκίνου να υπερασπίζεται τη λογοκρισία ενδέχεται να σημάνει συναγερμό στον κλάδο των διαδικτυακών επιχειρήσεων, οι οποίες αναγκάζονται να προσέχουν ιδιαίτερα το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η παραβίαση του ηλεκτρονικού περιεχομένου αναμένεται να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, όπως η Electronic Arts και η Activision Blizzard.
Οι υπόλοιπες εταιρείες –αιολικής ενέργειας και αυτοκινήτων– ευελπιστούν ότι οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε ρήξη, γεγονός που ίσως αναγκάσει την Κίνα να προβεί σε αλλαγή της στάσης της, «χαλαρώνοντας» τους περιορισμούς που επιβάλλει με αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά.
Καραδοκούν άλλοι κίνδυνοι;
Ακόμη και οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν συναντούν εμπόδια κατά την επέκτασή τους προς Ανατολάς ή πωλούν τα προϊόντα τους στην Κίνα χωρίς να τα παράγουν εκεί, ανησυχούν ιδιαίτερα όσον αφορά σε επίπεδο διαφάνειας και εφαρμογής του νόμου.
Παρ’ όλα αυτά, δεδομένων των τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στην Κίνα και του υψηλού ρυθμού αύξησης των πωλήσεων στη χώρα, στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο Πεκίνο για αλλαγή των ανωτέρω πρακτικών, αποφασισμένες, ωστόσο, να τις υπομείνουν όσο χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια