Ο εγκέφαλός μας δέχεται περισσότερες από 100.000 λέξεις την ημέρα!

Οι πληροφορίες που δέχεται ο εγκέφαλός μας σε μία εβδομάδα, μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνη υπερφόρτωση ακόμη και σε έναν φορητό υπολογιστή!Η διαπίστωση ανήκει σε ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι κάθε μέρα οι πληροφορίες που λαμβάνει ένας άνθρωπος ισοδυναμούν με 34 Gigabytes, ποσότητα που μπορεί να υπερφορτώσει ένα laptop μέσα σε μια εβδομάδα.Ο εγκέφαλός μας δέχεται 100.000 λέξεις την ημέρα!Η λήψη των πληροφοριών γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τα email, τα κινητά τηλέφωνα, τα ραδιόφωνα και λιγότερο από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Υπολογίζεται ότι ο εγκέφαλός μας δέχεται περισσότερες από 100.000 λέξεις την ημέρα, δηλαδή σε περίπου 23 λέξεις το δευτερόλεπτο αν το μοιράσουμε στις 12 περίπου ώρες που είναι "ενεργές" κατά τη διάρκεια της ημέρας!Οι συνέπειες της υπερφόρτωσης του εγκεφάλου μας:

Η βασική συνέπεια της υπερφόρτωσης του εγκεφάλου με πληροφορίες είναι η αδυναμία συγκέντρωσης. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται πλέον να προχωρήσουν σε βαθύτερες σκέψεις και αναλύσεις. Ο ψυχίατρος Έντουαρντ Χάλοουελ "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" :
"Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία οι εγκέφαλοί μας δεν είχαν να επεξεργαστούν τόσες πολλές πληροφορίες όσες σήμερα. Έχουμε πια μια γενιά ανθρώπων που περνάνε τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή σε ένα κινητό, οι οποίοι είναι τόσο απασχολημένοι με την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται από όλες τις κατευθύνσεις, ώστε χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αισθάνονται. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις πληροφορίες είναι επιφανειακές. Οι άνθρωποι θυσιάζουν το βάθος και το αίσθημα και αποκόβονται από τους άλλους ανθρώπους".
Κινδυνεύουμε;
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλός μας δεν απειλείται άμεσα. Ο μεγάλος όμως κίνδυνος είναι ο καταιγισμός πληροφοριών να οδηγήσει σε διαφορετική οδό εξέλιξης τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μέσα από τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. Δηλαδή ο εγκέφαλός μας να "καλωδιωθεί" με διαφορετικό τόπο προσαρμοζόμενος στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα των ερεθισμάτων που δέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια