Αναταραχή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σχετικά με την προαγωγή της κυρίας Παναγιωταρέα

Σάλο έχει προκαλέσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η απόφαση του πρύτανη του Ιδρύματος κ. Αν. Μάνθου να επαναφέρει το θέμα της προαγωγής της κυρίας Αννας Παναγιωταρέα σε θέση τακτικής καθηγήτριας στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Ο κ. Μάνθος χαρακτήρισε «μη σύννομη» τη διαδικασία «αρνητικής εκλογής» της κυρίας Παναγιωταρέα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Ιδρύματος τον Μάρτιο του 2009. Ετσι, η αναπληρώτρια καθηγήτρια θα έχει τη δυνατότητα να κριθεί εκ νέου από τους συναδέλφους της για την κατάκτηση της πρώτης καθηγητικής βαθμίδας. Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα, διανθισμένη από ...
διαφωνίες, τσακωμούς και ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω «ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» μεταξύ μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Αποκορύφωμα η σκληρή επιστολή που έστειλε εμπιστευτικά στον κ. Μάνθο (και βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος») ο καθηγητής Νομικής και μέλος της γενικής συνέλευσης του τμήματος ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας κ. Αντ. Μανιτάκης.

Οπως είναι γνωστό, το εκλεκτορικό σώμα που έκρινε την υπόθεση της κυρίας Παναγιωταρέα είχε συνεδριάσει με λιγότερα μέλη από όσα προβλεπόταν (από τα 18 μέλη, 11 τακτικά και επτά αναπληρωματικά, παρέστησαν τελικά μόνο έξι τακτικά) και δεν κατάφερε να την εκλέξει τακτική καθηγήτρια. Ο κ. Μάνθος έκρινε ότι η παραίτηση ενός μέλους του εκλεκτορικού σώματος σε συνδυασμό με την είσοδο ομάδας φοιτητών στην αίθουσα συνεδρίασής του αποτελούν λόγους ακυρότητας της διαδικασίας και κατά συνέπεια υπάρχει ανάγκη επανάληψής της.

Ο καθηγητής που αποχώρησε από τη διαδικασία ήταν ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος κ. Κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος αυτοεξαιρέθηκε επειδή η υπό κρίση κυρία Παναγιωταρέα θα ήταν μέλος εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη του γιου του καθηγητή ως λέκτορα του τμήματος Δημοσιογραφίας.

«Τολμώ να χαρακτηρίσω την κρίση σας αυτή νομικά αβάσιμη διότι στηρίζεται σε λανθασμένο νομικό ισχυρισμό και πάντως σε εσφαλμένη εκ μέρους σας νομική αξιολόγηση των νομικών πράξεων που εμφιλοχώρησαν» αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρύτανη του ΑΠΘ ο κ. Μανιτάκης.

O κ. Μανιτάκης τονίζει ότι εσφαλμένα χαρακτηρίζεται παραίτηση η επιστολήδήλωση του συγκεκριμένου καθηγητή, καθώς ο ίδιος «απλώς δηλώνει την ύπαρξη κωλύματος συμμετοχής του στη συνεδρίαση». Ο καθηγητής μάλιστα ζήτησε να αντικατασταθεί στο εκλεκτορικό σώμα από τον αναπληρωτή του. «Η δήλωση εξαίρεσης δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και παραίτηση από τη σύνθεση του συλλογικού οργάνου» αναφέρει ο κ. Μανιτάκης. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται ειδική απόφαση ανασυγκρότησης του συλλογικού οργάνου, σημειώνει. Οπως τονίζει μάλιστα «δεν υπάρχουν θέματα αναπλήρωσης και ανασύνθεσης, για τον απλούστατο λόγο ότι η υποτιθέμενη παραίτηση και αν είχε υποβληθεί, ουδέποτε συντελέστηκε». «Η παραίτηση μέλους εκλεκτορικού σώματος δεν επιφέρει έννομα συμφέροντα αν δεν γίνει αποδεκτή» προσθέτει ο κ. Μανιτάκης.

Οσον αφορά την είσοδο των φοιτητών στην αίθουσα που επικαλείται ο πρύτανης του ΑΠΘ ως λόγο ακυρότητας της διαδικασίας, ο κ. Μανιτάκης αναφέρει ότι ήταν σύντομη, τους επισημάνθηκε ότι αν μείνουν στη διαδικασία η παρουσία τους θα οδηγήσει στην ακυρότητά της και αποχώρησαν.

Ο καθηγητής Νομικής ζητεί ακόμη από τον πρύτανη του ΑΠΘ προτού καταλήξει σε οριστική απόφαση και απορρίψει την αναφορά του, να τη διαβιβάσει στην Ολομέλεια της Νομικής Επιτροπής του Ιδρύματος για να την κρίνουν τα μέλη της. Τέλος, τον ενημερώνει ότι παραιτείται από μέλος της γενικής συνέλευσης του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

Ο κ. Μάνθος δήλωσε χθες στο «Βήμα» ότι δεν έχει λάβει ακόμη την επιστολή Μανιτάκη γιατί έλειπε στο εξωτερικό και επέμεινε στην άποψή του ότι οι δυο λόγοι ακυρότητας της διαδικασίας που επικαλέστηκε είναι νόμιμοι. «Υπάρχουν αντιδράσεις από διάφορα μέλη του τμήματος και θέματα ισορροπιών στο εσωτερικό του που δεν πρέπει να μας επηρεάζουν» τόνισε.
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια