Υπέρ της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας ο νομικός και δικαστικός κόσμος


Υπέρ της ανάγκης θεσμοθέτησης σώματος Δικαστικής Αστυνομίας τάχθηκαν όλοι οι ομιλητές και παρεμβαίνοντες σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Εταιρεία Δικαστικών Μελετών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών...
Στην εκδήλωση επισημάνθηκε η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός σώματος υπαγόμενου στις εισαγγελικές αρχές, αποτελούμενου κατ' αρχήν από αστυνομικούς, αλλά και από πραγματογνώμονες με εξειδικευμένες γνώσεις επί των διαφόρων ζητημάτων τα οποία χειρίζεται η Δικαιοσύνη.
«Με την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας υπαγόμενης και ελεγχόμενης απευθείας από τη δικαστική εξουσία θα εκλείψουν εξαρτήσεις των αστυνομικών από την εκτελεστική εξουσία, ενώ τα όργανά της θα εμποτιστούν με το πνεύμα σεβασμού και νομιμότητας που διέπει το δικαστικό σώμα» ανέφερε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι.Τέντες.




Μόνο απόπειρες έχουν γίνει, οι οποίες προσκρούουν στην αντίδραση των αστυνομικών αρχών να εκχωρήσουν ένα μέρος της εξουσίας που κατέχουν για προφανείς λόγους, δήλωσε από πλευράς του ο δικηγόρος Βασ.Δημακόπουλος.
Αναφορά στη νομοθετική κατοχύρωση του σώματος έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών Λεων.Κοτσαλής, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατήρτισε το 2005 νομοσχέδιο για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας.
Υπέρ της σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ.Παξινός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα περιορίσει την παθογένεια που χαρακτηρίζει τη δίωξη του εγκλήματος, ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Φορτσάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που διαπιστώνονται διεθνώς ως προς την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με τη συμβολή της Δικαστικής Αστυνομίας.
Τις θέσεις της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών ανέπτυξε ο πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Εταιρείας Ι.Χαμηλοθώρης, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη σύστασης ενός οργάνου υπαγόμενου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ή εναλλακτικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Παρεμβάσεις υπέρ της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β.Κόκκινος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Παν.Μπρακουμάτσος, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημ.Κανελλόπουλος και ο καθηγητής Αργ.Καρράς, συντάκτης της διάταξης που περιλαμβάνεται στο Ν. 2145/93 για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε ότι «μόνο με τη συγχώνευση των δύο υπουργείων -Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης- έχει ελπίδες να ιδρυθεί Δικαστική Αστυνομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια