Κυρώσεις κατά του Ιράν ζητούν ΗΠΑ-Γαλλία, αντιδρά η Κίνα

Σκληρή στάση υιοθετούν η Ουάσινγκτον και το Παρίσι εις βάρος της Τεχεράνης αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, ζητώντας αυστηρότερες κυρώσεις, προοπτική στην οποία αντιτίθεται το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι "θα περιπλέξει την κατάσταση".

Το Ιράν διακινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με "αυστηρές κυρώσεις" που θα επιβληθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις λόγω του πυρηνικού προγράμματός του, διεμήνυσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Σε δηλώσεις του ενώπιον βουλευτών, ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν "από την πλευρά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών που συμμερίζονται τις απόψεις τους".

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Χάμερ, επανέλαβε ότι η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη "την έγκριση μίας νέας απόφασης" κατά του Ιράν "που θα αφορά πιο ασφυκτικές κυρώσεις".

"Ενώ δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειές μας... το ιρανικό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά μας για διάλογο. Αντιθέτως συνεχίζει τις υπεκφυγές" δήλωσε. Και πρόσθεσε: "Διερευνούμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών την έγκριση μίας νέας απόφασης για πιο ασφυκτικές κυρώσεις και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει τις ευθύνες της".

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί για την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Όπως δήλωσε από το Παρίσι ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιάνγκ Τζιεσί, οι συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν θα περιπλέξουν την κατάσταση και θα καταστήσουν ακόμα δυσκολότερη την εξεύρεση λύσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι θα ήθελε να δει περισσότερες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την διεθνή κοινότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. "Το να μιλάμε για κυρώσεις αυτήν την στιγμή είναι κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης" δήλωσε. Και πρόσθεσε: "Γίνονται ακόμα κινήσεις και πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην διπλωματική διαδικασία, μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες για μια κατάλληλη λύση, αποδεκτή από όλους".

"Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για την επανάληψη το συντομότερο δυνατόν των συνομιλιών" υπογράμμισε ο Γιάνγκ, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. "Η Κίνα υποστηρίζει το διεθνές καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών...Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, αν ακολουθούν τους κανόνες της ΙΑΕΑ έχουν το δικαίωμα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας" κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια