Ξεκινά η δίκη για τη συντριβή του γαλλικού Concorde το 2000







Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη συντριβή του υπερηχητικού Concorde της Air France που στοίχισε τη ζωή σε 113 άτομα, ξεκινά σήμερα, Τρίτη, η δίκη της Continental Airlines και πέντε προσώπων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το ρόλο που διαδραμάτισε αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας στη συντριβή του Concorde.

Τα φυσικά πρόσωπα που θα δικαστούν για το αεροπορικό δυστύχημα είναι δύο υπάλληλοι της Continental Airlines, δύο υπάλληλοι της κατασκευάστριας εταιρείας του Concorde, Aerospatiale και ένα πρώην στέλεχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας.

Η έρευνα που διεξήχθη για το δυστύχημα έδειξε ότι η έκρηξη στις δεξαμενές καυσίμων του Concorde συνδέεται με τη ρήξη ελαστικού εξαιτίας ενός ελάσματος τιτανίου περίπου 10 εκατοστών που είχε χάσει νωρίτερα αεροπλάντο τύπου DC-10 της Continental Airlines στο διάδρομο απογείωσης.

Το έλασμα που είχε απομείνει στην πίστα προκάλεσε το σκάσιμο ενός εκ των ελαστικών του υπερηχητικού αεροπλάνου. Στη συνέχεια, κομμάτια του ελαστικού δημιούργησαν ρήγμα στο τοίχωμα της δεξαμενής των καυσίμων του αεροπλάνου και προκλήθηκε ανάφλεξη λιγότερο από 120 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Από τη συντριβή του αεροσκάφους στις 25 Ιουλίου του 2000 σκοτώθηκαν οι 109 επιβαίνοντες και τέσσερα άτομα στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια