Αντ. Σαμαράς: Θα στηρίξουμε επώδυνα αλλά σωστά μέτρα

Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος. Κανένα έλεος! Αλλά δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο άλλο άκρο: Στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού, του μικρού και ασήμαντου. Γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, είτε ως αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί.

Βολές στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφάνεια. Παράλληλα κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει άμεσα μέτρα.
Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, σημείωσε πως δεν ήταν η ΝΔ που έκανε την Ελλάδα αναξιόπιστη και πέρασε στην αντεπίθεση: Το ΠΑΣΟΚ έταζε τα πάντα στους πάντες, σχέδιο δεν έχει, βρίσκεται σε σύγχυση, επέδειξε απόλυτη αδυναμία να πάρει δύσκολες αποφάσεις.
Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση οδηγεί σε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, δημιουργεί πανικό, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργός ανέφερε: «Με τις κινήσεις σας δίνετε εύκολο στόχο στους κερδοσκόπους».
Καλώντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, επανέλαβε πως έχει την πρόθεση να στηρίξει την κυβέρνηση σε επώδυνα, αλλά σωστά μέτρα, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επιτέλους ξεκολλήστε, κύριε πρόεδρε, πάρτε μέτρα».
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, κατηγόρησε τέλος τον πρωθυπουργό πως πέρυσι ενθάρρυνε τους αγρότες να τις συνεχίσουν.

Εκκληση ενότητας κατά της διαφθοράς
Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε παράλληλα έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά, επιμένοντας στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμησή της, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές που πρότεινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος. Κανένα έλεος! Αλλά δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε και στο άλλο άκρο: Στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού, του μικρού και ασήμαντου. Γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, είτε ως αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί».
Στο πλαίσιο αναφοράς του για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Σαμαράς επανέφερε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν με βάση την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ' αυτές «δίχασαν τον ελληνικό λαό»:

- Εκλογικό νόμο έχουμε σήμερα. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μη φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει.
- Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση, χωρίς εμμονές και επικίνδυνες φορτίσεις.
- Ξανασκεφτείτε τον «Καλλικράτη» για τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν είστε έτοιμοι. Φέρατε Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Έτσι κι αλλιώς πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο Σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση
είπε ο κ. Σαμαράς.
Και κατέληξε: «Η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων μας, αλλά είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Αν τη θέλετε, θα την έχετε από μας. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι τη θέλετε. Αν δεν τη θέλετε, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει στα χέρια σας, όχι στα δικά μας. Και θα συμπαρασύρει εσάς. Όχι εμάς. Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης. Δεν καραδοκεί να εκμεταλλευτεί τα λάθη και την αναπόφευκτη φθορά της. Εμείς δεν θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε αύριο σε ερείπια. Σήμερα παίρνουμε πρωτοβουλία για κοινή δράση στον τομέα της διαφθοράς. Από την πλευρά μας, την πρωτοβουλία αυτή την εννοούμε απόλυτα. Στο χέρι σας είναι να ανταποκριθείτε. Στο χέρι σας είναι να υπάρξει ενότητα σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση. Δεν έχετε περιθώρια χρόνου. Τώρα είναι η ώρα για να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς τις έχουμε πάρει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια