«Από το ούζο και τις ελιές στα χρέη και τις υποβαθμίσεις», γράφει για την Ελλάδα ο Economist


Reuters
«Φοβού τους Έλληνες και ομόλογα φέροντες» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Economist
Αθήνα



Μία πολυσέλιδη και όχι και τόσο κολακευτική αναφορά στην ελληνική οικονομία, όπως είναι άλλωστε «της μόδας» στις διεθνείς αγορές, φιλοξενεί το τελευταίο τεύχος του βρετανικού περιοδικού Economist.

Στο κύριο άρθρο που έχει τον τίτλο «Αθηναϊκοί χοροί» αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα το ούζο και οι ελιές έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στο χρέος και τις υποβαθμίσεις».

Το περιοδικό επισημαίνει ότι οι επενδυτές «δεν εντυπωσιάστηκαν» από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς δεν υπήρχαν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ η έμφαση δίνεται στο μέτωπο των εσόδων την ίδια ώρα που συζητούνται μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο τομέα το 2010.

«Με τα ελληνικά δεδομένα ο κ. Παπανδρέου είναι θαρραλέος, αλλά θα έπρεπε να φανεί ακόμα πιο γενναίος», σχολιάζει, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει την απευθείας σύγκρουση με τα συνδικάτα. Ωστόσο, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας πρέπει να προηγείται, αναφέρεται στο άρθρο.

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα ωφελήσει, ωστόσο «θα πάρει χρόνια μέχρι οι αγορές και η ΕΕ να εμπιστευθούν τα στοιχεία».

«Φοβού τους Έλληνες και ομόλογα φέροντες», αναφέρει το περιοδικό και επισημαίνει τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελας Μέρκελ πως συμφέρει όλες τις χώρες της ευρωζώνης να αποτρέψουν μία χρεοκοπία.

«Η απαγόρευση των μέτρων διάσωσης πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη, αλλιώς το βάρος για τους ισχυρούς μπορεί να γίνει ανυπόφορο και οι αδύναμοι να εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο», προστίθεται στο άρθρο που κλείνει με τη φράση ότι «δυστυχώς, οι σκληροί καιροί απαιτούν σκληρά μέτρα».

Σε άλλο δημοσίευμα επισημαίνεται εκτιμάται ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για δημοσιονομική λιτότητα δεν έχουν πείσει τις αγορές.

Σε αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, που συνομίλησε με την ομάδα του περιοδικού Εκόνομιστ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, τονίζεται ότι δεν έχει τεθεί ως θέμα στις συζητήσεις με τους ομολόγους του το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, σημειώνεται η εκτίμηση τραπεζιτών ότι οι αγορές θα δώσουν στην κυβέρνηση μόνο δύο μήνες για να ανατρέψει την κατάσταση.

Ο Economist προσθέτει ότι ο υπουργός Οικονομικών μοιάζει βέβαιος πως ο οίκος Moody’s δε θα προβεί σε τρίτη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο ίδιος «έχει πασχίσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία ίσως και να μη διατηρήσει».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη «χαοτική», όπως τη χαρακτηρίζει, επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, με την «αδυναμία» κάλυψης σημαντικών θέσεων της δημόσιας διοίκησης μέσω της ανοικτής διαδικασίας αιτήσεων, που το περιδικό εκτιμά πως οδήγησε στην «προσφιλή τακτική» του διορισμού κομματικών στελεχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια