Πρωτοδικείο: Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά

Αντισυνταγματικό έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, καθώς εκτιμά ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος σε εισόδημα του 2007, αφού το Σύνταγμα απαγορεύει την αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου ή οικονομικού βάρους πέρα από το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Η απόφαση είναι η πρώτη που εκδίδεται για αγωγές που έχουν κατατεθεί από φορολογούμενους στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. και θεωρείται αυξημένου κύρους γιατί εκδόθηκε από διοικητικό πρωτοδικείο.

Την προσφυγή είχε καταθέσει φορολογούμενος ο οποίος είχε κληθεί από τη ΔΟΥ Ψυχικού να καταβάλλει έκτακτη εισφορά 10.000 ευρώ. Η εισφορά θα επιστραφεί.

Υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 αιτήσεις για τη μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις (οι οποίες έχουν ήδη εκδικαστεί), έχει αποφασιστεί η προσωρινή διαταγή αναστολής.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η υπόθεση αναμένεται να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να υπάρξει απόφαση εντός του 2010. Το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Google Ads

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε τα σχόλια σας κόσμια